Online aangifte

police-on-web

Heb je hulp nodig?

Werd je slachtoffer van een inbraak?

inbraak kluis

Werd je slachtoffer van een inbraak?

Zelfs al heb je je huis goed beveiligd, inbraak blijft mogelijk. Hoe moet je reageren?

Je bent thuis en staat oog in oog met de dief

 • Blijf kalm. Doe wat de inbreker vraagt. Maak geen onverwachte bewegingen en probeer niet heldhaftig te doen. Geef hem de mogelijkheid te vluchten.
 • Observeer en onthoud wat je ziet: gestalte, allure, kledij, kleur van haar en ogen, speciale lichamelijke trekjes. Zo kun je later een goede beschrijving geven.

Je bent thuis en hoort iets verdachts in huis

 • Vergrendel jouw deur en maak lawaai. Roep door het raam. De dief heeft er geen baat bij herkend te worden. Hoogstwaarschijnlijk slaat hij op de vlucht.
 • Heb je een tweede telefoon in huis, verwittig dan meteen politie. Leg kort en efficiënt uit hoe men het snelst tot bij jou geraakt. Wacht af.

Je stelt een inbraak vast bij jouw thuiskomst

 • Ga niet binnen. Raak niets aan, zodat je geen sporen kunt uitwissen.
 • Verwittig de politie met jouw gsm (112 of 101), vanuit de dichtstbijzijnde telefooncel of van bij de buren. Geef adres en te volgen weg.
 • Help de politie bij het inventariseren van wat ontbreekt. Het bijhouden van een goede registratiekaart en foto's zullen je daarbij van dienst zijn.
 • Vraag aan de politie een attest van klachtneerlegging. Hierop staat het nummer van het proces-verbaal. Indien je verzekerd bent voor diefstal heeft jouw verzekeringsagent heeft deze gegevens nodig.
 • Het ligt voor de hand dat je, na inbraak, de nodige maatregelen treft om een nieuwe inbraak te voorkomen. Je hoeft niet in paniek te geraken. Een aantal organisatorische en bouwkundige maatregelen zullen je daarbij helpen. De preventiedienst van de politie kan je daarbij advies geven.

Wat doet de politie?

 • De politie neemt de aangifte van de woninginbraak op, waarvan de aangever een afschrift krijgt voor de verzekering. Een technisch rechercheur doet een sporenonderzoek. Daarom is het belangrijk dat je alles laat liggen zoals je het aantreft en nergens jouw vingerafdruk op achterlaat. De politie zal in veel gevallen ook een buurtonderzoek houden, want misschien hebben buurtbewoners iets gezien of gehoord.
  De politie zal haar best doen de inbraak op te lossen, maar niet altijd leidt een politieonderzoek tot een positief resultaat. Bij onvoldoende aanknopingspunten of daderindicatie zal jouw aangifte zogenaamd 'geklasseerd' worden, oftewel opgeslagen worden in de administratie. Maar dan wil het nog wel eens voorkomen dat bij een aanhouding blijkt dat er een verband bestaat tussen de werkwijze van een verdachte(n) en een serie inbraken. Dan worden er in een keer tientallen woninginbraken opgelost. In dat geval ontvang je hiervan bericht.

©2015 Copyright by Lokale PolitieZone Rupel

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Ok