Nieuws en duiding

Oplichtingsmail met uw oud paswoord

Ook een dreigende e-mail ontvangen met een van jouw (oude) wachtwoorden en de vraag voor een bitcoin? Je bent zeker niet alleen. Ook in onze zone meldden inwoners al zo'n mail.
 


Pure oplichterij. De verzender heeft waarschijnlijk jouw wachtwoord overgenomen uit een openbaar beschikbare database met oude gelekte wachtwoorden en e-mailadressen, zoals die van LinkedIn, Yahoo of eBay.
 
Laat je niet intimideren en betaal niet. De oplichter probeert aan geld te geraken maar heeft helemaal geen bezwarende beelden van jou en kan deze dus ook nooit doorsturen naar familie of collega's.

 
Herken je dit?
- De onderwerpregel bevat een wachtwoord dat je waarschijnlijk ooit hebt gebruikt.
- De afzender zegt dat ze dat wachtwoord hebben gebruikt om je computer te hacken, malware te installeren en opnames te maken via jouw webcam.
- Ze zeggen dat ze weten dat je naar pornosites surft en de opname van jouw webcam naar jouw contacten zullen sturen, tenzij je een bitcoin betaalt (momenteel zo'n €1.000 waard - nu €1.200, nu €900, je weet wel...).

 
Wat kan je doen?
- Betaal nooit! Al wat je betaalt ben je kwijt, zeker via anonieme transfers. Onthou dat men helemaal geen bezwarend materiaal over jou heeft.
- Verwijder de email.
- Verander sowieso geregeld van paswoorden. Gebruik ook voor elke toepassing of site een ander paswoord. Of liever... paszin. Kies een sterke paszin met kleine en grote letters, cijfers en leestekens.
 
old password scam

©2015 Copyright by Lokale PolitieZone Rupel