Nieuws en duiding

Keuzemenu 112

Voortaan hoor je een keuzemenu als je het noodnummer 112 of 101 belt. In een noodsituatie kan je zowel 112 als 101 bellen om één van de drie hulpdiensten (brandweer, ambulance of politie) te bereiken. Zo hoef je enkel 112 te onthouden.

Keuzemenu 112 Banner

Als je dringende hulp nodig hebt, moet je het nummer van de hulpdienst die je nodig hebt niet meer onthouden. 

Dit menu zal dezelfde keuze mogelijk maken, ongeacht het feit of er naar 112 of 101 gebeld wordt (of zelfs naar 100 hoewel dit nummer al lang niet meer gepromoot wordt en vervangen werd door het nummer 112): de brandweer, de ambulance of de politie. Zodra de keuze gemaakt is, zal de beller rechtstreeks met de juiste noodcentrale doorverbonden worden.

Het keuzemenu maakt het gemakkelijker om in noodsituaties een keuze te maken en heeft als doel te vermijden dat de oproep van de persoon moet worden doorgegeven. Het menu lijkt op de App 112 BE, die voorstelt om de hulp die men nodig heeft door middel van een icoontje (ziekenwagen, brandweer of politie) te kiezen. In beide gevallen (via de app of de telefoon) word je onmiddellijk met de juiste noodcentrale in verbinding gebracht.  

Hoe werkt het keuzemenu?

1. Bel naar het nummer 112 

2. Luister naar de boodschap:

  • Noodcentrale, blijf aan de lijn.
  • Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1
  • Voor politie, druk 2

3. Maak je keuze: 1 of 2

4. Blijf aan de lijn, een operator zal de oproep beantwoorden.

Eerst hoor je dus het keuzemenu. Zodra je jouw keuze valideert door op 1 of 2 te drukken, word je doorgeschakeld naar een operator van de juiste noodcentrale. Indien je geen keuze maakt, wordt de boodschap één keer herhaald en word je daarna automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale die territoriaal bevoegd is. Indien je een verkeerde keuze maakt, word je, net zoals nu, door de operator naar het juiste oproepcentrum doorgeschakeld. Je zal in alle gevallen geholpen worden indien je naar het noodnummer 112 belt.  

Heb je de app 112 BE al?  

Via de app 112 BE kan je ook snel kiezen voor ziekenwagen, brandweer en politie. Je opent de app en kiest het type hulp via een icoon.

©2015 Copyright by Lokale PolitieZone Rupel

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Ok