Nieuws en duiding

Buren hebben meer ogen dan politie


Sociale controle halveert risico op inbraak

Een inbreker ‘werkt’ het liefst in een buurt waar niemand zijn buren kent. Als hij het gevoel heeft dat hij door niemand wordt begroet of bekeken, weet de inbreker dat zijn pakkans gevoelig daalt. Onderzoek toont aan dat er maar half zo vaak wordt ingebroken in buurten met grote sociale cohesie. Een buur zal daar namelijk sneller reageren wanneer hij door heeft dat er iets vreemd aan de hand is. Heb je een WhatsApp-groepje onder buren? Dan daalt je risico op inbraak met 40%.

Hallo buren

Als buren weten wanneer je niet thuis bent, zullen ze nog sneller abnormale toestanden opmerken en de politie verwittigen. Je weet intussen al wel dat je aan buren kunt vragen om je brievenbus te lichten of het vuilnis buiten te zetten. Maar het is zeker zo belangrijk dat je zorgt dat een eventuele inbreker kan gezien worden van op straat of van bij de buren. Hou je hagen en struiken dus netjes en kort.  

Politiepatrouilles vervangen afwezigheidstoezicht

Het voorbije jaar waren er de helft minder inbraken in de Rupelstreek. Mensen waren vaker thuis. We maakten wandelingen in de buurt op zoek naar beertjes, spreuken of sfeerverlichting. We leerden onze eigen directe omgeving beter kennen. We weten nu sneller welke mensen of auto’s er thuishoren. De buren hebben meer ogen gekregen dan de politie. De politiezone Rupel vraagt om als buren zo verder te doen: “Omdat sociale controle sterker is dan het afwezigheidstoezicht door politie, patrouilleren we vanaf nu overal en niet meer alleen bij woningen van vakantiegangers die op voorhand extra toezicht aanvroegen”, zegt korpschef Peter Muyshondt. “Je hoeft dus geen afwezigheidstoezicht meer aan te vragen maar je kunt best het risico op een inbraak verkleinen door samen te werken met je buren.”


Onze top vijf buurttips  

  • 1. Zeg eens hallo tegen de buren. Misschien hebben jullie ook een Hoplr of Whatsapp-groep?  
  • 2. Laat goede buren weten wanneer je er niet bent. Spreek iets af over de brievenbus, huisvuil en vraag hen meteen 101 te willen bellen als ze iets niet vertrouwen. 
  • 3. Bezorg je huissleutel en contactgegevens aan een buur die je vertrouwt. Nuttig in noodgevallen!
  • 4. Leer jouw buurt en buren kennen. Als je weet welke mensen en auto’s er normaal in jouw straat passeren, zul je ook sneller abnormale zaken opmerken.  
  • 5. Zet mogelijke inbrekers te kijk. Werk met (schrik)verlichting en hou hagen en planten kort. Iets minder privacy misschien, maar veel minder kans op inbraak. 


*Bron cijfers: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) Nederland, 2018 en Martijn Akkermans en Ben Vollaard, Universiteit Tilburg, 2015.

©2015 Copyright by Lokale PolitieZone Rupel

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Ok