Snelmenu

Openingsuren
slachtoffer
wijkteam
afwezigheidstoezicht
woninginbraak
preventietips
evenementen
verkeerscontroles en wegenwerken

Nieuws en duiding

Maak zelf de solden niet duurder

De solden zijn goed nieuws voor de shoppers onder ons! Jammer genoeg durven gauwdieven en oplichters op het internet de koopjesvreugde wel eens bederven. Omdat een gewaarschuwde shopper er twee waard is, geven we graag een paar nuttige preventietips mee.


Straatdieven

Ook voor zakkenrollers zijn het solden in de winkelstraten en shoppingcentra! Politiemensen en gemeenschapswachten houden natuurlijk een oogje in het zeil, maar met een aantal eenvoudige preventietips kan je vaak zelf al voorkomen dat je slachtoffer wordt van pickpockets. Bekijk hier een interessante reportage over gauwdiefstallen van VTM-nieuws.

We verklappen jou alvast onze drie beste tips:
  • 1. Loop niet rond met grote sommen cash geld of verspreid het over verschillende zakken. Loop er niet mee te koop. Betaal liever met jouw bankkaart of kredietkaart. Hou jouw code geheim.
  • 2. Stop jouw portefeuille of smartphone in een binnenzak met ritssluiting. Sluit steeds jouw handtas of rugzak en draag deze weg van de straatkant of in jouw zicht. Let op voor afleiding.
  • 3. Wat je niet nodig hebt, laat je beter thuis.
    Toch slachtoffer?
    Blokkeer onmiddellijk jouw kaart via CardStop op 070 344 344 en jouw persoonlijke documenten via DocStop op 00800 2123 2123. Doe snel aangifte bij de politie of bel 101 als je een dief of verdachte in het zicht hebt.


Internetdieven

Ook als je online koopjes wil doen, kunnen er oneerlijke kapers op de kust zijn. Check daarom zelf enkele elementaire zaken:

Wie?
1. Ken je het bedrijf of de verkoper?
2. Vind je het postadres of vaste telefoonnummer?
3. Lees je goede of slechte ervaringen van eerdere klanten op discussiefora?
Wat?
1. Zie je een uitgebreide beschrijving, verkoopsvoorwaarden, garantie?
2. Hoeveel moet je uiteindelijk betalen na administratie- en verzendingskosten? Wees ook op je hoede als de prijs abnormaal laag is.
3. Vergewis je ervan dat je het recht hebt om binnen een periode van zeven werkdagen af te zien van de aankoop.
Hoe?
1. Controleer of de betaling verloopt via een beveiligde site. Die kan je herkennen aan een slotje of sleuteltje onderaan jouw scherm en een internetadres dat begint met 'https' in plaats van 'http' of groen kleurt.
2. Betaal nooit via een geldtransfersysteem zoals Western Union. Geef nooit telefonisch codes door. Blokkeer betalingsfuncties van jouw bankkaart die je niet meteen nodig hebt (vb aankopen vanuit de Verenigde Staten).
3. Maak print screens van belangrijke info.
Toch slachtoffer?
Neem contact op met de uitgever van de betreffende kaart. Meld het misbruik. Vraag om de betaling ongedaan te maken.

Veel shopplezier!

©2015 Copyright by Lokale PolitieZone Rupel