Snelmenu

Openingsuren
slachtoffer
wijkteam
afwezigheidstoezicht
woninginbraak
preventietips
evenementen
verkeerscontroles en wegenwerken

Nieuws en duiding

Tips voor een veilig schoolbegin

veilig schoolbegin 2344bw
We wensen iedereen een veilig en leerrijk schoolbegin!

De Lokale PolitieZone Rupel is er alvast klaar voor! Waar mogelijk zullen we mensen aanspreken en uitleggen waarom bepaald gedrag geen goed idee is, zeker de eerste dagen en weken. Wanneer het moet, zal een boete volgen.

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) geeft bij het begin van het nieuwe schooljaar enkele tips mee om je kinderen op een veilige manier van en naar school te brengen. Uit een onderzoek van het BIVV blijkt dat er meer dan vier kinderen en jongeren op tien die betrokken waren bij een letselongeval, op weg waren van of naar school.


Met de wagen naar school?

- Voor het vertrek, klikt iedereen zich vast.
...ook voor korte trajecten en ook als je alleen maar via rustige straten rijdt. Een botsing aan 50 km/u komt voor een kind dat niet vastgeklikt zit overeen met een val van de derde verdieping van een gebouw!

- Pas je snelheid aan.
Respecteer de snelheidslimiet binnen de zone 30, maar ook daarbuiten. Een studie van het BIVV heeft aangetoond dat meer dan 3 op 4 kinderen slachtoffer waren van een verkeersongeval dat gebeurde binnen een zone tussen de zone 30 en 300 meter rond de school.

- Parkeer je wagen correct.
Stop enkel waar dat toegelaten is, ook al is het maar voor twee minuutjes. Een fout geparkeerde wagen kan ervoor zorgen dat overstekende kinderen het moeilijk hebben om het andere verkeer te zien en zelf ook niet goed gezien worden.


Met het openbaar vervoer naar school?

- Lopen helpt niet...
Wijs je kind erop dat het absoluut niet mag lopen om te proberen de bus of de tram nog te halen. Liever te laat komen dan risico's nemen!

- Geen oortjes bij het oversteken.
Leer je kind om ver voor of achter de bus of tram over te steken en goed in beide richtingen te kijken. Het is ook beter om oortjes of koptelefoons af te zetten voor het oversteken.

- Voorzie onvoorziene omstandigheden.
Bekijk met je kind wat het moet doen bij onvoorziene omstandigheden: wanneer komt de volgende bus, wat te doen bij een staking, etc?


Te voet naar school?

- Steek over op de juiste plaats.
Het is van groot belang dat je je kind leert oversteken op een plaats waar je kind de wagens goed ziet aankomen en ook zelf goed zichtbaar is voor de naderende bestuurders. Dat is bijvoorbeeld zeker niet tussen twee wagens. Voor een kind zich op de oversteekplaats begeeft, moet het eerst naar links kijken, vervolgens naar rechts en daarna nog een laatste keer naar links.

- Bekijk op voorhand waar de risicovolle plaatsen zijn.
Leg het traject als eens af met je kind voor het de weg helemaal alleen moet doen. Toon de plaatsen die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn: ingangen van garages, parkings, opritten enz.

- Niet aan de andere kant van de straat.
Wacht nooit op je kind aan de overkant van de straat. Je kind wil immers zo snel mogelijk bij jou zijn en zou hierdoor de straat kunnen oversteken zonder te kijken.

Met de fiets naar school?

- Schat de capaciteiten van je kind in.
Vooraleer je kind alleen naar school fietst, moet je nagaan of je kind dit aankan. Kan je kind achter zich kijken en zijn/haar arm uitsteken zonder uit te wijken? Kan het de snelheid van de auto's juist inschatten? Is hij/zij zich bewust van de gevaren?

- Laat je kind een helm dragen.
Het hoofd van een jonge fietser is kwetsbaar. Bij een val of een ongeval wordt het hoofd het vaakst getroffen met soms zeer ernstige gevolgen.

- Fiets in goede staat.
De fiets van je kind moet uiteraard in goede technische staat zijn. In de herfst en in de winter zijn de dagen kort en je kind zal misschien thuis vertrekken wanneer het nog donker is. Laat je kind nooit in het donker rijden wanneer de verlichting van zijn/haar fiets het niet doet. Zorg er ook voor dat je kind zijn/haar fietslichten gebruikt! Een fluohesje of een reflecterende armband kan voor extra zichtbaarheid zorgen.

©2015 Copyright by Lokale PolitieZone Rupel