Snelmenu

Openingsuren
slachtoffer
wijkteam
afwezigheidstoezicht
woninginbraak
preventietips
evenementen
verkeerscontroles en wegenwerken

Nieuws en duiding

Betaal geen eurocent te veel

TLKKIE phishing
De jongste weken lijkt het Nederlandse fenomeen 'Tikkie phishing' zich naar ons land te verplaatsen. Wie iets verkoopt op 2dehands.be of marktplaats.be met een zichtbaar gsm-nummer kan in zo'n geval met een WhatsApp-berichtje worden verleid tot een 'verificatietransactie' van ocharme €0,01 via Tikkie - op zich een betrouwbaar product van de Nederlandse ABN AMRO bank.

Betaal een prikkie, maar krijg een tikkie
In werkelijkheidheid kom je op een site die precies op die van Tikkie of jouw bank lijkt, maar enkel te onderscheiden is door de url, zoals https://betaalverzoekje.be/pay/kbc of https://tlkkie.nl (in plaats van tikkie.me, let ook op de letter L in plaats van I). Op die site hebben laaghartige gegevensvissers een Russisch javascript lopen dat alle door jou ingevoerde getalletjes noteert. Jouw codes worden gelijktijdig ingegeven door oplichters om een wat vettere vis van jouw rekening te snoepen dan dat eurocentje.

Wat kan je doen?

Wees altijd bijzonder wantrouwig als een koper u vraagt om 1 cent over te schrijven. Waarom zou een koper nu 1 cent willen? Vertrouwt u het zaakje niet? Blaas de deal dan af. Toch slachtoffer geworden? Doe aangifte bij de politie en rapporteer het meteen bij jouw bank en de handelssite.

©2015 Copyright by Lokale PolitieZone Rupel