Onze kidscorner

‘Geweld(dad)ige liefde’ tegen familiaal geweld

20160907 DSC 4260w
Van 17 september tot 27 november 2016 kan iedereen zich verbazen over de veelheid aan vormen van familiaal geweld. De Lokale PolitieZone Rupel, preventiedienst Den Oogen Boom, vzw Zijn en verschillende hulpverleningsorganisaties organiseren samen een reizende tentoonstelling, die duidelijk maakt op hoeveel verschillende manieren familiaal geweld in onze maatschappij tot uiting komt. Bedoeling is het taboe rond familiaal geweld te doorbreken en mensen aanzetten om sneller de stap naar professionele hulpverlening te zetten.

1.013
Niet alleen vrouwen, maar ook kinderen, mannen en ouderen krijgen in België te maken met familiaal geweld. Dat varieert van fysieke agressie tot psychisch, seksueel en financieel geweld. De politie moest vorig jaar in de Rupelstreek 1.013 keer tussenkomen voor familiaal geweld. En dan spreken we nog niet over het ‘dark number’.
Taboe
Wanneer er geweld wordt gepleegd in het gezin vinden alle partijen het heel moeilijk dit ter sprake te brengen. De stap naar de hulpverlening zet men pas wanneer het geweld reeds een hele tijd aan de gang is. De drempel naar hulpverlening is nog steeds hoog.
Deborah Ostrega en Ernst Löw
Voor deze publiekscampagne kozen de organisaties voor een  reizende tentoonstelling in de vijf Rupelgemeenten en een affiche die het telefoonnummer 1712 promoot. De campagne wordt afgesloten met een huiskamerconcert rond familiaal geweld door Ernst Löw en Deborah Ostrega met de hulp van  vzw Zijn, een beweging tegen geweld.
Affiche
Een affiche ondersteunt de campagne. Het doel van de affiche is het nationaal nummer 1712 te promoten binnen de Rupelstreek. Mensen zullen de affiche op verschillende plaatsen in het straatbeeld zien opduiken: bij de bakker, de beenhouwer, winkels en op openbare plaatsen. Hiermee hopen we dat mensen die in aanraking komen met familiaal geweld aangemoedigd worden om hulp te zoeken.
1712
1712 is een hulplijn voor elke burger die vragen heeft over familiaal geweld. Ervaren hulpverleners geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp. 1712 is elke werkdag, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 17 uur bereikbaar. Na 17u kan je terecht bij tele-onthaal, via het nummer 106. Bellen naar 1712 is gratis en discreet, het wordt niet op je telefoonrekening vermeld.  Voor wie zijn verhaal liever neerschrijft, is 1712 ook per mail bereikbaar, en dit via de website www.1712.be. Dat kan anoniem.   
1712 is er voor iedereen: kind, jongere, volwassene en oudere. Je kan hier terecht met elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik, niet alleen lichamelijk geweld ook psychisch, economisch of seksueel geweld. 1712 is er zowel voor slachtoffer en dader, jongen en meisje, man en vrouw, homo en hetero.

poster1712   familiaal geweld 480p 

 

 
Praktische info tentoonstelling
De tentoonstelling is opgebouwd met foto’s en cartoons die gekozen werden uit twee wedstrijden die vzw Zijn heeft georganiseerd rond het thema ‘familiaal geweld’. De foto’s werden gekozen door een jury onder het voorzitterschap van Lieve Blancquaert. De cartoons werden gekozen door cartoonisten Eva Mouton en Kim Duchateau.

Met deze tentoonstelling willen we bezoekers uitnodigen om na te denken over de verschillende vormen van familiaal geweld. De cartoons doen mensen nadenken over de vraag ‘wanneer gaat liefde te ver?’.
20160916 DSC 4476w
centraal in beeld, vlnr: burgemeesters Rob Mennes (Schelle), Luc Bouckaert (Hemiksem), korpschef Gwen Merckx (Lokale PolitieZone Rupel) en burgemeester Tom De Vries (Niel)

De tentoonstelling reist rond in de verschillende gemeenten van de Rupelstreek dit van 16 september tot 27 november.
Plaatsen waar de tentoonstelling te vinden is:
-    Van 16 tot 29 september in de gemeente Schelle (tijdens de openingsuren van het gemeentehuis), hal gemeentehuis, Fabiolalaan 55, 2627 Schelle.
-    Van 30 september tot 13 oktober in de gemeente Rumst, locatie en openingsuren nog niet nader bepaald.
-    Van 14 tot 27 oktober in de gemeente Boom (tijdens de openingsuren van het gemeentehuis of na afspraak), zaal Lombaerts, Antwerpsestraat 44, 2850 Boom.
-    Van 28 oktober tot 9 november in de gemeente Niel (tijdens de openingsuren van het gemeentehuis), zaal Atrium, Ridder berthoutlaan 1, 2845 Niel en op 7/11 tijdens de jaarmarkt (van 8u tot 14u) in de turnzaal van de GBS in de Schuttershofstraat.
-    Van 10 november tot 27 november in de gemeente Hemiksem (tijdens openingsuren van het gemeentehuis), gang 1e verdieping administratief centrum, Sint-Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem.
Inkom: gratis

Praktische info huiskamerconcert
Dit concert wordt gegeven door Deborah Ostrega en Ernst Löw, twee artiesten die aangegrepen werden door de problematiek van familiaal geweld en gedreven zijn om hier ook iets aan te doen. Ze willen mensen die met familiaal geweld te maken krijgen een duidelijk signaal geven dat ze er niet alleen voor staan.

Na dit concert is er ruimte voor de toeschouwers om hun ervaringen te delen. Er zal gezorgd worden voor ondersteuning door een professional.
Na het concert blijven de verschillende hulpverleners aanwezig en zijn ze aanspreekbaar als een toeschouwer nog vragen heeft.
Wanneer: maandag 28 november 2016 om 19.30u
Waar: zaal Atrium, Ridder berthoutlaan 1, 2845 Niel
Inkom: gratis

Meer informatie: An Pues, preventiewerker Preventiedienst Den Oogen Boom, 03 880 18 81, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Snelmenu

Openingsuren
slachtoffer
wijkteam
afwezigheidstoezicht
woninginbraak
preventietips
evenementen
wapenvergunningen
verkeerscontroles en wegenwerken

Maak een afspraak

maak een afspraak

Online aangifte

©2015 Copyright by Lokale PolitieZone Rupel