tips slachtoffer

Preventieve tips voor kluizen

Preventieve tips voor kluizen

De kluis of "safe" is niet hetzelfde als een brandkast. De brandkast beveiligt tegen brand, de kluis tegen inbraak. Uiteraard bestaan er ook brandkasten die inbraakveilig zijn. Algemene regel: hou zo weinig mogelijk waardevolle voorwerpen in huis, berg ze op bij de bank. Indien je toch iets van hoge waarde thuis wilt houden, zorg dan voor een goede kluis in huis.

kluis

De vaste kluis of muurkluis

De ingebouwde muurkluis is een kleine inbraakwerende kast die met beton en staalhaken in de muur wordt ingewerkt. Zo wordt het wegtrekken bemoeilijkt.

De losse kluis

Losse kluizen zijn niet ingewerkt. Ze kunnen dus weggenomen worden. Wegen ze minder dan 1.000 kg, veranker ze dan met zware bouten of chemische ankers in de muur en in de vloer. Hoekkluizen veranker je in beide aangrenzende muren.

De vloerkluis

Deze kluis wordt met beton verankerd in de vloer. Het voordeel is dat je ze zo groot of klein kiest als je zelf wil. De vloerkluis is een goede oplossing tegen diefstal. Zorg er echter voor dat er bij het poetsen geen water in kan. Als je je een vloerkluis aanschaft, kies dan voor een type met een dichtingsring.
Om losse kluizen vast te zetten, gebruik je best lange keilbouten in verschillende richtingen. Voor vaste kluizen in muur of vloer gebruik je een combinatie van een driedimensionele bewapening in stevig beton. Sommige leveranciers van dit soort kluizen doen ook zelf de vakkundige plaatsing. Maak daar gebruik van.

Welke kluis je ook kiest, opteer voor een stevig slot. Dat kan bv. een klavierslot zijn. Berg de sleutel weg op een veilige plaats. Plaats een kluis op een plaats die niet zo gemakkelijk te vinden is, dus zeker niet in de slaapkamer. Als je een alarminstallatie hebt, plaats de kluis dan in een (apart) bewaakte zone.

KORTOM:
De aankoop van een kluis is een aanrader, zeker als je een aantal waardevolle voorwerpen in huis wenst te bewaren. Vraag hierover meer informatie bij een gespecialiseerde zaak. Bovendien zou je best jouw juwelen fotograferen en registreren op een kaart. Het zal het opzoekingswerk na eventuele diefstal vergemakkelijken. Informatie over kluizen en brandkasten vind je op www.belgosafe.be. Belgosafe is de vereniging van fabrikanten, verdelers en serviceverleners van onder andere kluizen en brandkasten.

©2015 Copyright by Lokale PolitieZone Rupel

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Ok