tips slachtoffer

Preventieve tips voor keldergaten en koepels

Preventieve tips voor keldergaten en koepels

Keldergaten en lichtkoepels zijn 'toegangswegen' die vaak vergeten en meestal weinig afgeschermd worden. Opteer in beide gevallen voor stevig materiaal, sterke bevestigingspunten en een goede vergrendeling. koepels
  • Een keldergat dek je niet af met een los deksel. Kies voor een stevig rooster dat goed is vastgemaakt. Dit rooster kan je in de kelder beveiligen met een zogenaamde 'koekoeksbeveiliging': een muurstaaf met een hangslot. Plaats dit slot diep genoeg zodat de dief er niet bij kan.
  • Heb je een valraam(pje), breng dan best een verbindingsstang of betonijzer achter het raam aan, zodat de dief het niet kan openduwen.
  • Keldergaten die volledig moeten kunnen geopend worden voor de levering van goederen, sluit je best af met een stevig luik met hangslot. Het hangslot bevestig je aan de binnenzijde.
  • Kleine inzetramen vervang je best door een vaste beglazing of glasstenen, in combinatie met een stevige ventilatierooster.
  • Kies je voor lichtkoepels in het dak, opteer dan voor slagvast glas of kunststof. Breng aan de binnenzijde van de koepel een rooster aan. Sommige koepels zijn inbraakwerend volgens de Europese norm EN 1627-1630 WK2. Deze werden getest op hun inbraakwerendheid. Een juiste keuze!
  • Schroef de koepel stevig vast met eentoerschroeven, die je zonder speciaal gereedschap niet kunt losdraaien, of gebruik lange bouten.

KORTOM:
Controleer de keldergaten en koepels aan jouw woning. Dikwijls worden die toegangen al eens vergeten. Het volstaat niet een bloempot op het keldergat te zetten, een degelijke verankering is wel zeker nodig. Alleen een opening kleiner dan 50 x 17 cm hoef je niet meteen te beveiligen.

©2015 Copyright by Lokale PolitieZone Rupel

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Ok