tips slachtoffer

Preventieve tips voor glas

Preventieve tips voor glas

Een raam is een kwetsbaar punt in jouw huis. Denk daarom ook aan stevig glas. Gewoon enkel glas beveiligt jouw huis niet tegen inbraak. Ook gewoon dubbel glas biedt nauwelijks veiligheid tegen inbraak. Vroeger gaf het nog een knal bij het stukgaan. Tegenwoordig maakt het een normaal breekgeluid. De binnenzijde van het raam kan bekleed worden met PVC-folie. Een gebroken ruit spat dan niet uit elkaar, maar blijft aan de folie kleven. Dit systeem is meestal niet inbraakveilig en dus niet aan te raden. Er bestaat gehard glas, dat ongeveer 5 keer zo sterk is als gewoon glas van dezelfde dikte. Er is dus een stevigere tik nodig om het stuk te krijgen. Bovendien spat het in kleine korreltjes uiteen (zoals de zijruiten van uw wagen). Niet inbraakveilig! Gelaagd of gelamineerd glas is wel aan te raden. De verschillende glaslagen zijn gescheiden door een laag PVB. Dat is polyvinylbutiral, een glasheldere kunststof die de ruit taai maakt. Naast glas bestaan er trouwens ook kunststofplaten (polycarbonaat) met een hoge graad van inbraakveiligheid. Let erop dat deze platen krasvrij zijn of van een krasvrije folie voorzien. Naast speciaal inbraak- en kogelwerend glas, dat bv. toegepast wordt in juwelierswinkels, bestaat er inbraakwerend dubbel glas. Het is duurder dan gewoon dubbel glas, maar zeker het overwegen waard voor gelijkvloerse ramen in een nieuwbouw. Denk eraan dat elk inbraakwerend glas zijn waarde verliest als het raam slecht geplaatst is. Volg goed de montagevoorschriften of raadpleeg een vakman. Inbraakwerend glas heeft ook alleen nut in ramen met een goed sluitsysteem. Denk er ook aan dat ook in particuliere woningen sommige ramen moeten voldoen aan de Belgische norm NBN S 23-002 en bijgevolg automatisch een zekere vorm van inbraakwerendheid hebben.

raam
 

KORTOM:
De aard van het glas bepaalt mee hoe inbraakveilig uw ramen zijn. Opteer voor gelaagd glas. Luiken of siersmeedwerk kunnen de minder sterke ramen beschermen.

©2015 Copyright by Lokale PolitieZone Rupel

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Ok