tips slachtoffer

Preventieve tips voor ramen

Preventieve tips voor ramen

Ramen zijn kwetsbare onderdelen in een huis. Glas is immers gemakkelijk te vernielen. Ramen kunnen echter goed beveiligd worden:

 1. door de wijze waarop raam en kozijn in de muur worden geplaatst;
 2. door een goede vergrendeling;
 3. door veilig glas te kiezen.

Hou er rekening mee dat de dief niet van lawaai houdt. Hij zal niet zo snel een ruit stukslaan, behalve bij kleine raampjes.

De onderdelen zijn:

 1. het glas
 2. de scharnieren
 3. de omlijsting of het raamkozijn
 4. de vergrendeling of het slot.
Net zoals bij deuren zitten de scharnieren best aan de binnenkant. Zo kan het raam niet worden opgelicht. De scharnieren moeten vastgemaakt worden met lange schroeven. De sluiting werkt best met paddenstoelnokken. Deze bieden meer garanties op stevigheid en inbraakwerendheid. raam3
 • De ramen worden bij voorkeur aan de binnenzijde met glaslatten vastgezet. Is dat niet het geval, opteer dan voor eentoerschroeven.
 • Eentoerschroeven kunnen alleen worden vastgedraaid. Zonder speciaal materiaal kunnen ze niet losgeschroefd worden.
 • De dievenklauw is een pin die aan de scharnierzijde in het raam wordt aangebracht en past in een opening in het raamkozijn. Een beveiliging voor ramen die naar buiten opendraaien.
 • Een gewoon raamboompje zonder slot biedt weinig of geen veiligheid. Het kan gewoon opzij geschoven worden. Kies voor een draaikruk met slot.
 • Het espagnoletslot zet boven- en onderaan een schuifgrendel in beweging. Voor grote dubbele ramen of glazen deuren is het espagnoletslot te zwak. Een meerpuntsvergrendeling is dan beter.
 • Er bestaan espagnoletsloten met een ingewerkt slot of met oplegslot. Laat de sleutel niet in het slot zitten, maar hou hem wel binnen handbereik voor het geval dat uzelf het raam moet openen.
 • Je kan het espagnoletslot ook blokkeren op een goedkopere wijze. Plaats een hangslotje door de stang.
 • Een hefschuifraam kan door de dief aan de buitenkant opgetild en opengeschoven worden. Een stevig oplegslot maakt zoiets onmogelijk.
 • Kijk na of de dief geen koevoet tussen raam en stijl kan steken om zo het raam open te wringen. Duw zelf met de handen in de raamhoeken. Geven ze mee, opteer dan voor een meerpuntvergrendeling met paddenstoelnokken of plaats een bijzetslot.
 • We treffen tegenwoordig meer en meer glazen schuiframen of patiodeuren aan. Vaak worden ze gewoon gesloten met een klink die achter de deurstijl haakt. Zorg ervoor dat er geen speling op de deur zit. Anders kan het haaksysteem ontgrendeld worden gewoonweg door een duw aan de buitenkant.
 • Je kan het openschuiven van een patiodeur beletten door onderaan een precies passende stok te leggen tussen de stijlen. Toch is het plaatsen van een bijkomend slot een aanrader.
 • Het patiodeurslot zet de schuifdeur vast met een pen in het raamkozijn, boven- of onderaan. Op die wijze kan het raam niet opengeschoven of opgetild worden. Een ideaal oplegslot !
 • Een goede oplossing voor de zware schuifdeur is een afsluitbaar zwenkslot met haakschoot. De haak valt in de schoot in de sluitplaat en wordt geblokkeerd door een cilinderslot. De cilinder mag niet meer dan 2 mm uitsteken.
 • Er bestaan nog oude schuiframen die aan een looprail hangen of die op wieltjes schuiven. Meestal sluiten ze met een zwenkslot met haakschoot. Plaats een dievenklauw om het oplichten van het raam uit de haakschoot te beletten.
 • Sommige ramen kunnen openzwaaien en kantelen. Zorg ervoor dat zowel in zijstijl als in bovenstijl een slot zit.
 • Op een kantelraam dat gemakkelijk bereikbaar is, breng je ook best een oplegslot aan.
 • Vergeet de kleine raampjes niet: van garage, WC of zolder. Een raampje boven een plat dak krijgt best een extra slot.
 • Je kan ook extra smeedwerk aanbrengen of een rooster in strekmetaal. Maak gebruik van lange eentoerschroeven.
 • Vergeet niet de dakramen toe te doen en af te sluiten als je weggaat. Ook hier is een dievenklauw of bijkomend slot aanbevolen.

KORTOM:

Bij ramen zijn, net zoals bij deuren, de scharnieren, de sloten en de ophanging belangrijke elementen die kunnen bijdragen tot inbraakveiligheid. Zoek raad bij een slotenmaker. Hij weet een oplossing voor elk raamtype. Bij verbouwing denk je best ook aan een goed sluitsysteem met paddenstoelnokken. Wil je zeker zijn dat jouw nieuwe ramen inbraakwerend zijn? Kies voor ramen die voldoen aan de Europese norm EN 1627-1630 WK2. Extra sloten plaatsen op bestaande ramen? Kies voor sloten die getest werden en een keurmerk hebben zoals die van het SKG(r) keurmerk.

©2015 Copyright by Lokale PolitieZone Rupel

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Ok