tips verloren / gevonden

Ai, smartphone kwijt of gestolen?

Elke 3,5 seconden raakt ergens een smartphone of tablet vermist. Heb je je hippe smartphone ergens op een tafel laten liggen of heeft er iemand z'n oog op laten vallen, dan komt je grootste angst uit: je smartphone is weg! Ahhh! Je hebt intussen al verhalen gehoord van mensen die hun smartphone hebben teruggevonden of getraceerd. Maar hoe deden ze dat? Wel, dit artikel wil je weg wijzen.

Een smartphone is een mobiele telefoon met uitgebreidere computermogelijkheden. Met de meeste gsm's kan je adressen en afspraken bijhouden, muziek beluisteren, filmpjes bekijken en mobiel internet raadplegen (e-mail en eenvoudige internetpagina's). Een smartphone heeft daarbij een volledige internettoegang via wifi of data-abonnement, een ingebouwde gps-ontvanger en de mogelijkheid om te synchroniseren met andere apparaten via de cloud (online dienstverlening voor de opslag en het delen van bestanden en gegevens, zoals Google Drive, iCloud of Microsoft SkyDrive).

Smartphones werken met verschillende besturingssystemen. De meest gebruikte zijn iOS (het iPhone operating system), Google Android, BlackBerry OS en Microsoft Windows Mobile.

Wat doe je vooraf?

Voorkomen zal altijd beter zijn dan genezen, dus laat je gsm nergens onbewaakt op tafel, in een tas of jas, laat hem thuis op drukke festivals of concerten. Volg alvast volgende stappen om je te beschermen in geval van verlies of diefstal van je smartphone:

* Papieren bijhouden

Sommige mensen doen dit bij al hun aankopen, anderen kost het de grootste moeite om alle belangrijke aankoopbewijzen bij te houden. Toch is je factuur of rekening het beste bewijs dat de smartphone in kwestie jouw eigendom is.

* Paswoord instellen

Elke gsm of smartphone laat je toe om een (scherm)beveiliging (pin, paswoord of een pattern lock) te gebruiken die van toepassing is bij het inschakelen van het toestel of om het uit de stand-by modus te halen. Na enkele minuten inactiviteit of van zodra de batterij van een gestolen of verloren toestel leeg is, wordt de code gevraagd, ook al zit er geen simkaart in.

Een lock op je smartphone heeft jammer genoeg ook het nadeel dat een mogelijke eerlijke vinder niet te weten kan komen wie hij moet contacteren om het toestel terug te brengen. Een oplossing hiervoor is je contactinformatie preventief op je lockscreen zetten of een gespecialiseerde app als Milocker of Contact Owner (voor Android) die dit op een gestroomlijnde manier doet.

* Inschrijven of registeren

Het zou een vast onderdeel van de installatie van je smartphone moeten zijn, maar de meeste gebruikers stellen het vaak gevaarlijk lang uit: je toestel registeren voor geval van verlies of diefstal. Dit bieden de grote merken aan via hun eigen cloud-diensten: de 'Zoek mijn iPhone'-app via de iCloud, 'SamsungDive' voor de Samsung-familie en de app 'BlackBerry Protect' met aanverwante diensten. Het volstaat om je er te registeren en een account aan te maken. Je kan de diensten zelfs uittesten. In geval van noodgeval kunnen deze diensten: je smartphone traceren en z'n gps-coördinaten binnen in een straal van 10 meter op de kaart weergeven. Het toestel van op afstand blokkeren of wissen.

Recente gebruikersinfo versturen: de laatst geraadpleegde websites of gebelde telefoonnummers. Een sms naar je toestel sturen, een alarmsignaal afspelen, een boodschap op je scherm laten verschijnen... noem maar op.

* Apps downloaden

Een gelijkaardig gamma aan diensten worden aangeboden door een resem apps: Prey Anti-Theft, Where's my Droid, Lookout, AVG Mobilation, Cerberus en Norton om een paar goeie te noemen. Sommige bieden enkel de mogelijkheid om je toestel te traceren, andere apps gaan zover dat ze een foto kunnen nemen van de vermoedelijke dief, kunnen detecteren dat de SIM-kaart verwisseld wordt en bieden eveneens anti-virus- en firewallsoftware aan. Afhankelijk van je wensen en je smartphone doe je best een beetje vergelijkingswerk zodat je de best mogelijke app voor jouw behoeftes installeert. Meestal gaat dat gepaard met een bijkomende account aan te maken en deze gegevens te bewaren, dus installeer niet zomaar alle apps zonder ze te leren kennen. Less is more.

* IMEI-nummer opschrijven

Het IMEI-nummer van je gsm of smartphone is de International Mobile Equipment Identity: een unieke code die jouw toestel identificeert. Geef je dit nummer door aan je mobiele (data)provider en geef je je apparaat als gestolen op, dan kan het volkomen onbruikbaar gemaakt worden. Doe dit dus niet te vlug: verzeker je eerst dat jouw gsm niet gewoon in de auto is blijven liggen! Dit IMEI-nummer kan je heel vlug opvragen door volgende code in je gsm te toetsen en op 'bellen' te drukken: *#06# Noteer het IMEI-nummer op een veilige plaats, bij je aankoopbewijzen van je gsm, bijvoorbeeld.

* ICE-nummers programmeren

Deze afkorting staat voor 'In Case of Emergency', wereldwijd bekend als de nummers die je kunt bellen in noodgevallen. Het is sowieso een goed idee dat je belangrijke contactpersonen (je echtgenoot, ouders of beste vrienden) met de code ICE programmeert. Zo weten hulpverleners wie ze moeten contacteren wanneer je iets overkomt en zo kan een eerlijke vinder je gemakkelijk opsporen.

Wat doe je nadien?

Je vindt je smartphone niet meer. Waar heb je hem voor het laatst gebruikt? Had je hem vast op die drukke bus of metro? Kan hij uit jouw tas gepikt zijn?

* Bellen!

Vooraleer je volledig panikeert, doe eerst de moeite om een andere telefoon te vinden en even jouw eigen nummer te bellen. Met een beetje geluk hoor je je beltoon in de volgende kamer schallen of neemt je tienerdochter zuchtend op omdat je nog maar eens je peperdure smartphone hebt laten rondslingeren, terwijl zij niet eens voldoende saldo heeft om dagelijks driehonderd sms’jes te sturen.

* Track-blokeer-wis

Weerklinkt jouw gekozen tune niet of val je onmiddellijk op voicemail, dan is er misschien iets aan de hand. Nu is het het juiste moment om je anti-diefstal apps in te zetten: afhankelijk van de gekozen app, log je in en kan je beginnen opsporen. Goede tip: ga niet zelf de (vermeende) dieven van je smartphone achterna, maar druk het kaartje met de locatie van je toestel af en ga ermee naar de politie. Sommige apps leveren extra gegevens zoals de webadressen of nieuwe contacten die de dief invoert. Dit soort informatie is geen bewijs, maar wel een handig hulpmiddel om je spullen terug te krijgen.

Kan je je toestel niet opsporen of heeft het intussen ettelijke kilometers afgelegd, dan wordt het tijd om de grove middelen boven te halen: stuur een direct bericht naar de kwaaddoener of blokkeer je smartphone vanop afstand. Heb je schrik dat je te veel persoonlijke gegevens kwijtspeelt, maak dan van je hart een steen en wis je volledige smartphone om mogelijke schade te beperken.

* Plan B

Altijd gezegd dat je anti-diefstal apps ging installeren, maar het is er gewoon nooit van gekomen? Gelukkig is er – voor de Android-gebruikers tenminste – een app met de toepasselijke naam 'Plan B'. Deze app download je nadat je smartphone gestolen is, via je Google-account waarmee je normaal gezien je apps download. Plan B kan de gps-localisatiedienst van je smartphone inschakelen als die niet aan staat en kan desnoods een ruwe schatting van z'n locatie geven met gsm-masten. De app stuurt vervolgens mails met de locatie van je vermiste phone op Google maps. Zo kan je elke twee minuten een update van je toestel krijgen, tot wanneer je Plan B uit schakelt.

Wanneer het echt te laat is...

Ofwel ben je het slachtoffer van een gelegenheidsdief en dan durven bovenstaande tips wel eens leiden tot een succesverhaal als 'Ik vond mijn iPhone terug na diefstal in Spanje', maar val je ten prooi aan een dief die weet waaraan hij begint, dan heeft het weinig zin. Professionals weten met een vlugge blik op je apps welke anti-diefstaldiensten je gebruikt en kunnen ze meestal wel wissen. De simkaart wordt in een-twee-drie verwisseld, waardoor je geen sms-jes meer kan sturen. Gps wordt afgezet of de hele smartphone wordt uitgeschakeld, en als de batterij er ook nog eens wordt uitgehaald, dan is er niets meer aan te doen. Herstellen naar de fabrieksinstellingen (via iTunes bijvoorbeeld) is voldoende om er een gloednieuw apparaat van te maken, klaar om door te verkopen... Gelukkig is wel al jouw persoonlijke informatie verdwenen.

Samengevat

Je smartphone is weg of gepikt en de (on)eerlijke vinder reageert niet op je belletjes of op je sms-smeekbedes om je dierbare phone terug te brengen, desnoods mits een interessante beloning:

  • Probeer de locatie van je smartphone op te sporen en maak een printscreen van het resultaat. Lijkt het
    adres te ver weg of onbekend, dan stopt je speurtocht hier.
  • Blokkeer je toestel met een app die hiervoor dient (remote block) en wis je persoonlijke data als je die kans hebt (remote wipe).
  • Bel je provider en vraag of ze je simkaart vergrendelen. Dit doe je met het IMEI-nummer. Vraag ook een nieuwe simkaart aan voor hetzelfde telefoonnummer.
  • Doe aangifte bij de politie – breng alle info mee (IMEI, aankoopbewijs…)
  • Verander alle wachtwoorden die je ooit hebt ingegeven via je smartphone. Denk vooral aan je online bankieren, e-mail, provider accounts en sociale mediasites.
  • Met dank aan de lokale politie Gent.

©2015 Copyright by Lokale PolitieZone Rupel

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Ok