Online aangifte

police-on-web

Voorkom woninginbraak

meer informatie over alarminstallaties

Meer informatie over alarminstallaties

Een alarmsysteem detecteert ongewenst bezoek en voert de gepaste meldingen uit. Het is geen beveiliging op zichzelf: Bij een alarm moet er ook nog gepast gereageerd worden. Een alarmsysteem heeft enkel zin als je ook de gepaste organisatorische en bouwkundige maatregelen treft. Vermits de kostprijs van een alarmsysteem nogal hoog is, is maximaal rendement aanbevolen. Als je van de verzekeringsmaatschappij een alarm moet plaatsen, dien je rekening te houden met de voorwaarden van jouw maatschappij. Lees ook de kleine letterjes. Geen_nodeloos_alarm

De centrale van een alarmsysteem is een klein computertje dat stroom krijgt van het elektriciteitsnet en bij panne van een noodbatterij. Via een klavier kan je het systeem in- en uitschakelen. De goed geplaatste detectoren bewaken een of meerdere kamers en sturen signalen naar de centrale. Een persoon die binnendringt wordt gedetecteerd (de meeste alarmsystemen doen hun werk pas als de inbraak al een feit is). De signalen bereiken de centrale. De centrale zet een alarm in werking dat kan een akoestisch, een visueel of een stil alarm zijn. In het laatste geval - dat de voorkeur geniet - gaat de melding via een telefoonlijn naar een dienst die een interventie kan uitvoeren. Dit is best een private alarmcentrale.

  • Een perimetrische beveiliging omvat alle detectoren die de indringer ontdekken bij het eerste indringen van de woning. Deze detectoren zijn bevestigd op deuren, ramen, wanden. Deurcontacten en glasbreukmelders zijn het best gekend
  • Een volumetrische beveiliging omvat de detectoren die een volume of ruimte beveiligen In dit systeem heeft men minder detectoren nodig. De detector wordt meestal in een hoek van een kamer gehangen. Iedere beweging wordt ontdekt.
  • Zorg ervoor dat de buitensirene niet gemakkelijk bereikbaar is. Zoniet kan de dief ze snel uitschakelen. Spreek met de buren af dat men reageert zo gauw het alarm in werking treedt.
  • Sinds 1 september 2009 ben je wettelijk verplicht aangifte te doen van jouw alarminstallatie via www.police-on-web.be. Wie aangesloten is op een alarmcentrale hoeft dit niet zelf te doen.
  • Een alarminstallatie is geen zaak voor doe-het-zelvers. Laat je niet verleiden door allerlei gadgets.
  • De conceptie, de plaatsing, het onderhoud en de herstelling van alarmsystemen en -centrales gebeurt door een erkende beveiligingsonderneming. De lijst kan je vinden op de website www.vigilis.be
  • Een alarminstallatie kijk je best jaarlijks na, wat liefst gebeurt door een ervaren technicus. Bewaar het onderhoudsboekje zorgvuldig en laat het invullen.

KORTOM:
Elektronische beveiliging alleen is geen beveiliging!
Sommige risico's zijn moeilijk bouwkundig te beveiligen. De elektronische beveiliging is interessant als er een groot kapitaal of een aantal unieke stukken aanwezig zijn. De beveiliging kan ook interessant zijn voor weekendverblijven en alleenstaande woningen, waar bijna geen sociale controle is. Een elektronische beveiliging verhoogt ook soms het persoonlijk veiligheidsgevoel van de bewoners.

©2015 Copyright by Lokale PolitieZone Rupel

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Ok