Een blik op 2023

Lees hier het jaarverslag 2023 van de lokale politiezone Rupel PZR

Alweer is er een jaar voorbij gevlogen. Het verbaast me hoe snel ik telkens een voorwoord mag schrijven voor een nieuw jaarverslag. De cijfers die u verder in het rapport kan lezen, spreken voor zich. Uw politie heeft zich alweer van haar beste kant getoond. Ik kan dat als trotse korpschef niet genoeg benadrukken. Soms krijgen we kritiek. Ook uit onverwachte hoek. Als de kritiek terecht is, zullen we er alles aan doen om de verbeterpunten ernstig te nemen. U zal het ons echter niet kwalijk nemen als we populistische of ongegronde commentaren links laten liggen.

Ik ben bevooroordeeld. Ik zie namelijk wat onze medewerkers dagelijks verzetten en welke werkdruk er op hun schouders ligt. Wijkagenten die naast de massa’s woonstonderzoeken, ook slachtofferzorg doen, of minderjarigen verhoren in opdracht van het parket, krijgen de opmerking te weinig zichtbaar in de straat te zijn. Dat ze daarnaast nog interventieshiften rijden, omdat dringende noodhulp eveneens een prioritaire opdracht van politie is, wordt over het hoofd gezien. Sommige gerechtelijke dossiers laten wat langer op zich wachten omdat onze rechercheurs verder worden ingezet bij evenementen en inderdaad ook inspringen in de interventiewerking.

Ons fietsteam wordt zeer graag gezien. Maar weet dat de leden van het fietsteam die rol erbij nemen, bovenop hun normaal werk. Hetzelfde geldt voor onze hondensteun die tot ver buiten de grenzen van de politiezone geapprecieerd wordt. Neen, we kunnen niet reageren op elke mail van inwoners die vragen om in de eigen straat snelheidscontroles te komen doen. En neen, voetpatrouilles organiseren op zowat elke straathoek, liefst de ganse dag door, lukt evenmin.

Toch nemen we de bezorgdheden van de burgemeesters en van de bevolking meer dan ernstig. En we ontwikkelen methodes en technieken om alsnog zoveel als we kunnen tegemoet te komen aan de terechte bezorgdheden. Een wijkwerking die nog meer aanspreekbaar is en vaker in de wijk – te voet of op de fiets – te zien is, is ook onze ambitie. Het zou onze informatiepositie versterken, en dat kan alleen maar positief zijn in tijden van polarisering en radicalisering. Dit zal in 2024 zeker een aandachtspunt zijn.

Ons wijkondersteuningsteam heeft het laatste jaar al zeer mooie resultaten geboekt. De prikacties die we doen sinds enkele maanden worden opgemerkt, zowel door de bevolking als door onze doelgroep. We gaan die blijven uitvoeren, en indien mogelijk, intensifiëren. Ik moedig u daarom aan, beste lezer, om dit jaarrapport grondig te lezen en het in de huidige maatschappelijke context te zetten. Waar sommige controlediensten er een erezaak van maken om het onze mensen zo moeilijk mogelijk te maken, alsof wij de criminelen zijn. Waar de nuance in het debat plaats moet maken voor sensatie. Waar een tsunami aan regelgeving er het werk niet makkelijker op maakt. Waar alles dringend en belangrijk is geworden. Dat is de realiteit waar uw politiemensen elke dag in moeten werken. Ze verdienen ons respect. Ze verdienen uw respect.

Ondertussen zijn we al een eind in 2024 en ik kan u alvast zeggen dat de toekomst er goed uit ziet. Sinds lang gaat onze personeelssterkte erop vooruit. Die aangroei zal onze mensen eindelijk de broodnodige zuurstof bezorgen om er opnieuw, en met nog meer gretigheid, in 2024 volop tegenaan te gaan. De sterke resultaten die u zal terugvinden in dit verslag, zijn hun verdienste. Dus doe mij een plezier en bedank hen even wanneer u ze tegenkomt op straat. Tot slot wil ik onze burgemeesters en de procureur des Konings bedanken voor het vertrouwen dat zij stellen in de lokale politie Rupel. Wij kijken met veel goesting de toekomst tegemoet.

Lees hier het jaarverslag 2023:

PZR_Jaarverslag 2023.pdf

Laatste
nieuws

Meer nieuws

Onze vier gouden tips om inbraak tijdens jouw vakantie of dagje weg te voorkomen

1. Bekijk jouw woning door de ogen van een inbreker

Lees meer

Schrijf je nu in voor een gesprek in onze Tomorrowlandreuzenradgondel

Ben je klaar om het gesprek over jouw toekomst naar een hoger niveau te tillen?>> Stuur dan gewoon een mailtje naar pz.rupel.personeel@police.belgium.eu, vertel ons waarom je met ons in de gonde…

Lees meer

Plaatselijk verstrengde regelgeving voor drones en taxi’s tijdens Tomorrowland

Om het dansfestival Tomorrowland zo veilig mogelijk te laten verlopen, wordt de lokale politieverordening in de gemeenten Boom en Rumst tijdelijk verstrengd voor luchtvaartuigen en taxi’s. Daarnaast w…

Lees meer